Aangezien ik zeer veel last had van slakken heb ik voorjaar 2013 slakkenband geinstalleerd. Het resultaat is dat ik daarna geen (absoluut nul) slakken in mijn moestuin heb gehad. Het systeem beantwoordt dus aan zijn doel.

Omschrijving systeem

Mijn moestuin bestaat uit vier houten bakken (een vijfde is aanbouw) van 3,75 m x 1,2 m. De houten rand is 20 cm hoog. Het slakkenband is ca. 2 cm onder de bovenrand gemonteerd. Het schrikdraad apparaat is van het type Elephant M1 Compact. Dit is binnen in de aangrenzende garage gemonteerd. De stroomen aardkabel gaan via een ondergrondse PVC mantelbuis naar een kabeldoos gemonteerd aan de achterzijde van de eerste bak.
Deze kabeldoos is voorzien van 3 wartels voor een waterdichte doorvoer van de twee aardkabels en de spanningskabel die verbonden zijn met het aansluitpunt van het slakkenband. De kabeldoos wordt tevens gebruikt voor het aansluiten van de kabels die naar de volgende bak lopen, ook weer via een ondergrondse PVC mantelbuis. De kabels zelf zijn met elkaar verbonden d.m.v. lasklemmen.

Ervaringen met Slakkenband

Zoals hierboven gesteld beantwoordt het slakkenband systeem aan zijn doel. Dit betekent echter niet, dat het geinstalleerd kan worden en verder worden vergeten. Het heeft regelmatig onderhoud nodig. In dit verband een aantal opmerkingen: Gedode slakken laten een slijmspoor op het slakkenband achter, kleinere exemplaren blijven soms geheel aan het band hangen. In beide gevallen wordt de isolatieweerstand tussen de aarddraden en de spanningsdraad minder en kunnen er vonken overslaan. Dit gaat gepaard met een duidelijk hoorbaar tikkend geluid met de frequentie van de pulsen van het schrikdraadapparaat.

Ik kan mij voorstellen, dat dit met name ’s nachts dit in bepaalde situaties hinder kan veroorzaken. Het gevolg is dat het band regelmatig moet worden schoongemaakt. Niet alleen dode slakken, aangedroogd slijm en dode insecten maar ook opgespatte modder ten gevolge van regenval moeten regelmatig worden verwijderd.
Dit vereist een harde borstel. Het probleem is, dat het band daar niet goed tegen bestand is. De stroomdraden bestaan uit haardunne staaldraadjes en deze komen gemakkelijk los of vormen lusjes als het band met een harde borstel wordt schoongemaakt. Kortsluiting of overslag met het eerder genoemde tikkend geluid is het gevolg.

Het band zou mogelijk wat minder kwetsbaar gemaakt kunnen worden door iets dikkere metaaldraden toe te passen, of door de hechting van de metaaldraden aan het kunststofband te verbeteren. De beste methode is het band regelmatig schoon te maken met een zachte borstel met wateraansluiting, zoals gebruikt voor auto’s. 
In mijn geval is het doel van het slakkenband te voorkomen dat slakken in de moestuin komen. Het is niet noodzakelijk ze te doden. Een barrière die ze niet passeren is voldoende. Dit zou volgens mij bij een veel lagere spanning gerealiseerd kunnen worden dan met het nu gebruikte standaard schrikdraadapparaat. Ik verwacht dat voor slakken een spanning tussen de 5 en 10 V al voldoende is.
Het gevolg kan zijn dat het onderhoud (het verwijderen van dode slakken) een stuk minder wordt en het tikkende geluid niet meer optreedt. Doordat personen dan ook geen risico meer lopen een elektrische schok te krijgen, vervalt de noodzaak het systeem steeds uit te schakelen wanneer men de moestuin in gaat.

Samenvattend ben ik zeer tevreden met het systeem, hoewel er ruimte is voor verbetering.
Ook de nieuwe te bouwen bak wordt weer uitgerust met slakkenband!